Tuesday, November 4, 2008

Tehtävä 2

Mitä kuvasanaruno väittää?

Sekä kirjainten järjestyksellä että niiden paikalla voi olla merkitystä. Olisi perin kummallista, jos taloa rakennettaessa sen etuovi olisi kaikissa tilanteissa väistämättä sijoitettava niin, että se aukeaisi suoraan järveen (tai tielle), vaikka talon asukkaat olisivatkin uimataitoisia (tai juuri siksi).

Henzulle ja Sirpalle.

2 comments:

kristian said...

Tevre,

ylpiotosilliset tutikumsekt ... osoittavat, kuinka sanan ymmärtämiseksi riittää että sanan ensimmäinan ja viimeinen kirjain ovat oikealla paikalla ja muu aines kokonaisuudessaan näiden välissä mukana. Järjestyksellä ei siis ole niin suurta merkititystä kuin luusili.

Tästä tietysti poikkeuksena sanat joissa ensimmäisen ja viimeisen kirjaimen välissä olevien kirjainten paikanvaihto tuottaa selkeästi toisia ja tekstiyhteydessä sekaannuksia synnyttäviä sanoja.

Tutkimus koskee käsittääkseni lähinnä paikallisia kirjoitusvirheitä, ei kuvasanarunoja :) , eli voit väittää ja manfiestoida kuten ennenkin. Ja toivottavasti myös teet (<- olivatko eet oikeassa järjestyksessä?) niin.

Henriikka said...

Mutta entäpä jos joku pahainen timpuri olisi puhkaissut etuoven vahingossa katolle, vaikka asukkaat olisivatkin lentotaitoisia, tai jos etuovi lähtisikin lattiasta ja talosta poistuminen edellyttäisi luikertelutaitoja/ vakavasti otettavaa myyräntyötä?

(sama pätee myös sisäänmenoihin ja tuloihin, joista tässä kaiketi oli kyse)